Γνωριμία με τα νύχια

14 Ιουλίου, 2022

Γιατί υπάρχουν; Ποια η χρησιμότητα τους; Πως θα ήταν η ζωή μου χωρίς αυτά; Αυτές είναι μερικές από τις ερωτήσεις που έχουμε σκεφτεί ανά καιρούς υπαρξιακού στοχασμού. Γιατί λοιπόν υπάρχουν τα νύχια; Είναι όντως μόνο διακοσμητικά; Θα μπορούσαν να είναι μόνο διακοσμητικά; Η θεωρία της εξέλιξης μας λέει πως όχι. Ό,τι δεν έχουμε ανάγκη μένει στο παρελθόν (πάρε και το inspirational quote σου!). Η απάντηση είναι λίγο πιο εκτεταμένη από όσο θα περιμέναμε μιας και δεν κάνουν μόνο μια δουλειά, είναι multitaskers. 

Ας σκεφτούμε για αρχή πόσο πιο εύκολη είναι η ζωή μας με τα νύχια. Προσφέρουν μια σκληρή επιφάνεια στους βολβούς των δακτύλων μας, χωρίς αυτά δεν θα μπορούσαμε να πιάσουμε τίποτα. Ο βολβός των δακτύλων είναι πολύ μαλακός για να επιτραπεί το γράπωμα. Μη πας πολύ μακριά, απλά φαντάσου να προσπαθείς να πληκτρολογήσεις με μαλακές επιφάνειες. It’s a “no” for me. Τα νύχια είναι μια από τις σημαντικότερες εξελίξεις του είδους μας! 

Πέραν του πρακτικού, τα νύχια προστατεύουν το μαλακό ιστό που υπάρχει κάτω τους από τραυματισμούς. Όλοι κάποια στιγμή, δυστυχώς, έχουμε κοπεί στα δάχτυλα (ας είμαστε ειλικρινής το papercut πονάει!) και εκτός από επίπονο είναι κ αρκετά αιματηρό. Αυτό συμβαίνει γιατί στα δάχτυλα μας έχουν πολλές απολήξεις νεύρων και στα  νύχια συγκεκριμένα έχουμε περίπου 2500 ανά τετραγωνικό εκατοστό και πολλά αγγεία. Αυτός είναι και ο λόγος που τον πόνο του νυχιού τον νιώθουμε κατευθείαν στη ψυχή! Φαντάσου τώρα να μην είχες τίποτα για προστασία.  

Επίσης, τα νύχια μας είναι ένα παράθυρο από το οποίο μπορούμε να ελέγχουμε την υγεία μας. Διαφορετικές όψεις στα νύχια μας υποδηλώνουν διαφορετικά πράγματα, από ένα απλό «τσέκαρε τον αιματοκρίτη σου» σε πιο έκτακτες περιπτώσεις. 

Απαντήσαμε λοιπόν στα δυο πρώτα ερωτήματα. Ας σκεφτούμε τώρα πως θα ήταν η ζωή μας χωρίς αυτά. Η δική μου σίγουρα βαρετή! Θα ήμουν σε ένα γραφείο να δουλεύω πάνω σε αυτό που στα 18 «αποφάσισα» ότι θέλω να «γίνω». Ούτε να το σκέφτομαι! Τα νύχια μας προστατεύουν από πολλά ενώ ταυτόχρονα μας δίνουν τη δυνατότητα να εκφραστούμε στα αγαπάς! 

Μοιραστείτε το: