• Αρχική
  • Άρθρα
  • Καταρρίπτοντας του μύθους – Χαλάνε τα νύχια από το ακρυλικό;

Καταρρίπτοντας του μύθους – Χαλάνε τα νύχια από το ακρυλικό;

22 Ιουλίου, 2022

Είναι πολλά αυτά που ακούμε ανά καιρούς για τα νύχια μας είτε από άτομα του επαγγέλματος είτε σε διάφορα άρθρα που πετυχαίνουμε και, παλαιότερα, σε διάφορα περιοδικά “υγείας”.

Ήρθε η ώρα να ξεκαθαρίσουμε τι ισχύει και τι είναι αστικός μύθος. Κάπου εδώ θα αναρωτηθείς πως μπορείς να είσαι σίγουρος για τις πληροφορίες εδώ και έχεις κάθε δίκιο. Καλό θα ήταν πάντα να τσεκάρουμε τις πληροφορίες που παίρνουμε. Όλες τις πληροφορίες που θα βρεις παρακάτω μπορείς να τις επαληθεύσεις με ένα δερματολόγο. Εάν κάπου κάνω λάθος θα χαρώ να λάβω email σου με τις διορθώσεις και τις σχετικές πηγές.

Ας προχωρήσουμε στο μύθο με τον οποίο θα ασχοληθούμε σήμερα:

Χαλάνε τα νύχια από το ακρυλικό;

Όχι, εάν χρησιμοποιηθεί ακρυλικό κατασκευασμένο για νύχια. Αυτή είναι η σύντομη απάντηση. Πάμε να δούμε και την ανάλυση της. 

Όσοι ισχυρίζονται ότι το ακρυλικό κάνει κακό στα νύχια δεν έχουν κάποια αιτιολογία που να συνοδεύει την δήλωση τους. Το περισσότερο που θα τους ακούσουμε να λένε είναι πως είναι πολύ σκληρό ή “βαρύ” υλικό. Επίσης δε μας διαχωρίζουν το ακρυλικού με το τζελ, το άκρυτζελ/πόλυτζελ, του ημιμόνιμου και του μανό/όζα. Γιατί πιστεύουν πως το ένα κάνει κακό κ τα υπόλοιπα όχι;

Οι πληροφορίες είναι αρκετές ώστε να καταλάβουμε την απάντηση, τόσες που ειλικρινά και εγώ δε ξέρω από που να το πιάσω αλλά θα βάλω τα δυνατά μου. 

Ας ξεκινήσουμε από τον ισχυρισμό ότι το ακρυλικό είναι “βαρύ” και σκληρό υλικό. Δεν υπάρχει μια σκληρότητα υλικού. Σε όλα υπάρχουν διάφορες σκληρότητας και ρευστότητες, από το πολύ μαλακό στο σκληρό. Ο λόγος που υπάρχουν τόσες πυκνότητες στα υλικά είναι διότι η κάθε μια αντιστοιχεί και σε άλλη ανάγκη. Εάν αυτό το επιχείρημα έχει κάπου βάση είναι στο ότι το ακρυλικό λιμάρεται πιο δύσκολα αλλά αυτό δεν έχει να κάνει με τη σκληρότητα του πάνω στα νύχια μας, υπάρχουν περιπτώσεις που μόνο ένα σκληρό υλικό θα σταθεί σωστά.

Ένας άλλος ισχυρισμός είναι ότι το ακρυλικό δεν έχει πόρους οπότε δεν αφήνει το νύχι να αναπνεύσει. Έχουμε απαντήσει σε άλλη ανάρτηση πως τα νύχια δεν αναπνέουν. Ακόμα όμως κ εάν ανέπνεαν ο ισχυρισμός είναι και πάλι λάθος. Το εάν ένα υλικό είναι πορώδες επηρεάζει στην αφαίρεση του. Το ακρυλικό, το άκρυτζελ και το ημιμόνιμο αφαιρούνται με ασετόν. Προκειμένου να εισχωρήσει το ασετόν στο υλικό για να το μαλακώσει ώστε να αφαιρεθεί εύκολα θα πρέπει αυτό να είναι πορώδες. Άρα το μόνο υλικό που δεν είναι, είναι το τζελ. Το τζελ αφαιρείται αποκλειστικά με λιμάρισμα και για αυτό δεν το αγαπώ ιδιαίτερα.(περισσότερες λεπτομέρειες σε άλλο ποσό). Επίσης, το top coat (γνωστό και ως γυαλιστικό) του ημιμόνιμου έχει περισσότερη περιεκτικότητα τζελ μέσα του. Για αυτό όταν βγάζουμε το ημιμόνιμου δε τοποθετούμε ασετόν χωρίς να έχει αφαιρεθεί το γυαλιστικό πριν. Όσο και να περιμένουμε δε πρόκειται να μαλακώσει, απλά θα εξατμιστεί το ασετόν.

Το πιο σημαντικό επιχείρημα όμως που θα μπορούσα να έχω είναι η χημική σύσταση των παραπάνω υλικών. Το ακρυλικό, το τζελ, το άκρυτζελ και το ημιμόνιμο έχουν ως βάση τους το ακρυλικό οξύ. Τα ακρυλικά παράγονται βιομηχανικά μέσω αντίδρασης ακρυλικού οξέος με την αντίστοιχη αλκοόλη παρουσία κάποιου καταλύτη. Ανάλογα το καταλύτη παίρνουμε και το αντίστοιχο προϊόν. Μερικά από τα συχνότερα ακρυλικά οξέα που χρησιμοποιούνται στα προϊόντα για τα νύχια είναι: Methacrylate, Ethyl acrylate, Ethyl Esther, Methyl methacrylate, Butyl acrylate, Butyl methacrylate. Τα υλικά αυτά χρησιμοποιούνται σε πολλά άλλα πράγματα που χειριζόμαστε στη καθημερινότητα μας. Για παράδειγμα το μεθακρυλικό (methacrylate) χρησιμοποιείται επίσης στη παραγωγή χαρτιού. 

Από που όμως πήρε το ακρυλικό τη τόσο κακή φήμη του; Από παλιότερες εποχές όπου η επίβλεψη του χώρου ομορφιάς δεν ήταν τόσο προσεκτική όσο σήμερα και οι γνώσεις μας πολύ λιγότερες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα πολλά ινστιτούτα να χρησιμοποιούν ακρυλικό που προορίζονταν για άλλες χρήσεις με μονομερές υγρό το οποίο περιέχει HEMA, ένα υλικό το οποίο το 2018 ονομάστηκε ¨Αλλεργιογόνο της χρονιάς” από τη Βρετανική Ένωση Δερματολόγων. 

Το ακρυλικό χρησιμοποιείται για πάρα πολλά πράγματα στη ζωή μας. Ακόμα και για να παρασκευάσουμε δόντια! Ο γενικός κανόνας που πρέπει να έχουμε κατά νου είναι ότι εφόσον χρησιμοποιούνται υλικά ειδικά διαμορφωμένα τότε δεν έχουμε λόγο ανησυχίας. Από εκεί και έπειτα η μόνη ζημιά που μπορεί να γίνει είναι είτε από λάθος τοποθέτηση του προϊόντος είτε από κακή μεταχείριση από εμάς. Δηλαδή, δεν τραβάμε το υλικό σε περίπτωση που κάπου έχει ξεκολλήσει, δεν χτυπάμε τα νύχια πάνω σε πληκτρολόγια, δε χρησιμοποιούμε τα νύχια σαν πολυμηχάνημα καθαρισμού. Από εκεί και έπειτα μπορείς να είσαι ήσυχη και να κάνεις το ραντεβού σου ξέγνοιαστη!

Μοιραστείτε το: