• Αρχική
  • Άρθρα
  • Καταρρίπτοντας τους μύθους – Πρέπει να αφήνω τα νύχια μου να αναπνέουν;

Καταρρίπτοντας τους μύθους – Πρέπει να αφήνω τα νύχια μου να αναπνέουν;

14 Ιουλίου, 2022

Είναι πολλά αυτά που ακούμε ανά καιρούς για τα νύχια μας είτε από άτομα του επαγγέλματος είτε σε διάφορα άρθρα που πετυχαίνουμε και, παλαιότερα, σε διάφορα περιοδικά “υγείας”.

Ήρθε η ώρα να ξεκαθαρίσουμε τι ισχύει και τι είναι αστικός μύθος. Κάπου εδώ θα αναρωτηθείς πως μπορείς να είσαι σίγουρος για τις πληροφορίες εδώ και έχεις κάθε δίκιο. Καλό θα ήταν πάντα να τσεκάρουμε τις πληροφορίες που παίρνουμε. Όλες τις πληροφορίες που θα βρεις παρακάτω μπορείς να τις επαληθεύσεις με ένα δερματολόγο. Εάν κάπου κάνω λάθος θα χαρώ να λάβω email σου με τις διορθώσεις και τις σχετικές πηγές.

Ας προχωρήσουμε στο μύθο με τον οποίο θα ασχοληθούμε σήμερα:

Τα νύχια αναπνέουν; Χρειάζεται να παίρνω διαλείμματα για να τα ξεκουράζω; 

Όχι. Χωρίς εξαιρέσεις και περιπτώσεις. Τα νύχια δεν αναπνέουν. Λαμβάνουν οξυγόνο μιας και το έχουν ανάγκη αλλά αυτό γίνεται μέσα από τα αιμοφόρα αγγεία, κυρίως όταν δημιουργούνται στη μήτρα και σε μικρότερο ποσοστό αργότερα. Όταν τα νύχια πλέον βγουν από τη μήτρα και σχηματίσουν τη πλάκα που βλέπουμε, ουσιαστικά είναι νεκρά κύτταρα και για αυτό δε πονάμε όταν τα κόβουμε. 

Τα νύχια μας αποτελούνται από 70% κεράτινη, 20% νερό, 5% λιπίδια κ άλλα μέταλλα κ ιχνοστοιχεία. Σχηματίζονται μέσα στη μήτρα η οποία προστατεύεται από το παρωνύχιο. 

Εκεί δημιουργούνται κύτταρα τα οποία με τη πάροδο του χρόνου χάνουν την υγρασία τους, τότε τα νέα κύτταρα τα ωθούν προς τα έξω. Από αυτά δημιουργείται η κεράτινη η οποία μετατρέπει τα παλιά κύτταρα σε σκληρά και επίπεδα. Το νέο νύχι που δημιουργήθηκε ακολουθεί τη πορεία της υπόλοιπης ονυχαίας πλάκας η οποία είναι γεμάτη από χιλιάδες αγγεία τα οποία την οξυγονώνουν και της δίνουν το ροδαλό της χρώμα.

Δε μπορούμε να γνωρίζουμε σίγουρα από που προήλθε ο αστικός μύθος αλλά εάν έπρεπε να μαντέψω θα έλεγα από την άδηλο (ή αλλιώς δερματική) αναπνοή του δέρματος. Δέρμα, νύχια και μαλλιά μπαίνουν συχνά στην ίδια κατηγορία μιας και τα νύχια, τα μαλλιά και η επιδερμίδα αποτελούνται κατά βάση από κύτταρα κεράτινης, αυτό όμως δε τα κάνει ίδια. Ενώ το δέρμα οξυγονώνεται από αγγεία αλλά και από το οξυγόνο γύρω μας, τα νύχια και τα μαλλιά εξαρτώνται εξολοκλήρου από τα αιμοφόρα αγγεία για την οξυγόνωση τους. 

Αν όμως κάνουν κάτι, αυτό είναι να απορροφούν συστατικά. Αυτό όμως δε σημαίνει πως χρειάζεται μια φορά το χρόνο να κάνεις διάλειμμα. Ο λόγος είναι ότι μέσα σε 5-6 μήνες το πολύ τα νύχια σου έχουν αλλάξει εξ ολοκλήρου. Τα νύχια μακραίνουν περίπου 1 χιλιοστό την μέρα τους μήνες με λιγότερο ήλιο και 1.5 χιλιοστό τους ηλιόλουστους. Η ανάπτυξη τους εξαρτάται και από πολλά άλλα πράγματα όπως ορμόνες, η ηλικία, η διατροφή κλπ. Άρα, μέσα σε 6 μήνες (ανάλογα πόσο μεγάλη βάση έχεις) τα νύχια που βλέπεις τώρα θα έχουν αντικατασταθεί από νέα κύτταρα κεράτινης. 

Τα νύχια μας αποτελούνται από 3 στιβάδες και κάθε μια από αυτές απαρτίζεται από 50-60 κύτταρα κερατίνης. Η κεράτινη είναι δομική πρωτεΐνη η οποία ανήκει στην οικογένεια των σκληροπρωτεϊνών. Αυτό με λίγα λόγια σημαίνει πως είναι δύσκολο ένα υλικό να τα βλάψει. Επίσης, η πάνω στρώση των νυχιών είναι σχεδόν αδιάβροχη λόγω των ελαίων που εκκρίνουν, για αυτό το λόγο πριν την εφαρμογή κάποιου προϊόντος περνάμε ελαφρά μαλακό μπάφερ. Τόσο μαλακό που εάν η ίδια κίνηση γίνει πάνω στο δέρμα σου, δε θα πονέσεις καθόλου. 

Κάτω από τη στιβάδα αυτή υπάρχουν υγρασία, αιμοφόρα αγγεία και πολλές απολήξεις νεύρων. Για αυτό όταν λιμάρουμε τα νύχια περισσότερο από όσο πρέπει το υλικό δε κρατάει. Πέραν αυτού, εφόσον έχουμε αφαιρέσει το σχεδόν αδιάβροχο κομμάτι τα νύχια μας πλέον απορροφούν τα υλικά μας άρα σε αυτό το σημείο μπορεί να γίνει χημικό έγκαυμα και αποκόλληση της ονυχαίας πλάκας από το δέρμα. 

Σου έδωσα πολλές πληροφορίες για να μπορείς να καταλάβεις γιατί η απάντηση στο αρχικό ερώτημα είναι “όχι. Δεν είναι απαραίτητο να απομνημονεύσεις κάτι από τα παραπάνω, κράτα τα καλά νέα! Δε χρειάζεσαι κανένα διάλειμμα, μπορείς να φτιάχνεις τα νύχια σου σε μόνιμη βάση με ότι υλικό θες και αυτά να παραμένουν δυνατά και περιποιημένα! 

Μοιραστείτε το: